Lekker fotballbanen plast?
De fleste kunstgressbaner har gummigranulat i topplaget, og mye lekker ut i naturen. Det anslås at nesten 6000 tonn plast fra banene havner i naturen hvert eneste år.
Hvordan står det til med din fotballbane?
Det finnes heldigvis løsninger. Man kan bytte til naturlig gress, bruke granulat av biologisk nedbrytbare materialer eller velge kunstgress som ikke trenger granulat. Det hjelper også å bygge mur rundt banen eller installere filter under kumlokkene. Les mer.
Innsendt


Juvikstølen 53, Isdalstø, Norway
3. mai 2021 at 13:40
11-banen i Knarvik slipper fra seg store mengder plast. Der er ingen kanter eller filter. Alt av plast som lå igjen etter snøbrøytingen i vinter lå ubeskyttet rundt banen, og mye rant ned i kloakkslukene ved første regnskur.












Melkeplassen, Klauvsteinen, Fyllingsdalen, Norway
30. april 2021 at 15:10
Lekker mikroplas fra Frøyahallanlegget og rett ut i avløpssystem




Krohnsminde Idrettsplass, Fjøsangerveien, Bergen, Norway
30. april 2021 at 14:09
Var kumlokk langs den ene langsiden av fotballbanen med mye gummigranulat rundt. Kunstgresset ligger også over noen av kumlokkene (vist på bildene).
Søre Myrane 8, 5300 Kleppestø, Norway
30. april 2021 at 10:29
Veldig forsøplet område med helt sykt mye plastgranulat ved begge banene. Ser ut som det er blitt pløyd ut av banen sammen med snø elns, også aldri blitt ryddet opp, så det ligger i store hauger langs banen og inn i naturen.
Artikler
Hva er problemet med fotballbaneplast?
Du har sikkert lagt merke til dem, de små og ofte svarte plastkulene som du finner i hele gangen etter fotballtreningen, eller på dørmatten etter at du har tatt snarveien over fotballbanen. For fotballbaner lekker plast, og dessverre havner det meste av plasten i naturen og ikke i husene våre.