Det har vært mye debatt om plastemballasje de siste årene. Er det virkelig nødvendig med så mye plast rundt produkter vi kjøper, spør mange. Spesielt plastemballasje rundt matvarer er et omdiskutert tema. […]
Publisert: 27. mai 2021
Det har vært mye debatt om plastemballasje de siste årene. Er det virkelig nødvendig med så mye plast rundt produkter vi kjøper, spør mange. Spesielt plastemballasje rundt matvarer er et omdiskutert tema. Noen mener det reduserer matsvinn, mens andre hevder at det ikke er fallet. Mer om dette kan du lese her og i Friends of Earth sin rapport.
Det er vanskelig å vite hva som er riktig og feil. Men vi vet at vi ønsker å redusere mengden plast, og da er plastemballasje en viktig aspekt å ta tak i.
Hva er unødvendig plastemballasje?
Plastemballasjen rundt et produkt har flere funksjoner. Den skal beskytte og øke holdbarheten, samtidig som den gir informasjon om produktet og gjøre det attraktivt for kjøperen.
Selv om plast beskytter og forlenger levetiden av produkter, er det mange som synes at det er altfor mye unødvendig plastemballasje i omløp.
Mange har nok opplevd frustrasjonen ved mangfoldige lager av plast rundt et produkt. Og man kan lure på om dette virkelig er nødvendig. Emballasjen brukes ofte for å øke produktets attraktivitet og derfor blir det mange ganger mye mer plastavfall enn hva som egentlig trengs.
Det er altså stor potensiale for å redusere plastemballasje rundt mange typer produkter, uten at kvaliteten påvirkes.
Hjelp oss å kartlegge unødvendig plast
Slik gjør du:
- Ta bilde av plastemballasjen du synes er unødvendig. Det kan være plastemballasje på produkter i matvarebutikker, interiørbutikker, jernvarehandelen, etc.
- Gå inn på plastjakten.no og registrer funnet under knappen “Kartlegg”
- Del gjerne også bilde på Instagram og bruk #unødvendigplast og #plastjaktentrøndelag og/eller del i Facebook gruppen Plastgruppen i Naturvernforbundet Trøndelag.
Kampanjen er et samarbeid mellom prosjektet Plastjakten Trøndelag (Naturvernforbundet i Trøndelag) og forskningsprosjektet Nature In Your Face (NTNU)